Infekce spojené se zdravotní péčí a jejich prevence - Kozová, Danica (Univerzita Pardubice, 2021)
Tématem bakalářské práce, která je rozdělena na část teoretickou a praktickou, jsou infekce spojené se zdravotní péčí. V teoretické části se zaměřuji na jejich historii, vznik a šíření. Zvolila jsem si některé infekce spojené se zdravotní péčí, které následně popisuji. Podrobně se zde věnuji bariérové ošetřovatelské péči, a to od velice důležité hygieny rukou až po dodržování pravidel při manipulaci s infekčním pacientem a jeho okolím. Průzkumná část zkoumá znalosti všeobecných sester v oblasti infekcí spojených se zdravotní péčí. Vytvořila jsem standardizovaný dotazník, obsahující 19 otázek, následně jsem provedla vyhodnocení, které je zaznamenáno v grafech vytvořených v programu Microsoft Excel.
Health care-related infections and prevention
Keywords: infekce spojené se zdravotní péčí; péče o infekčního pacienta; prevence nákazy; bariérová ošetřovatelská péče; hygienická dezinfekce rukou; infections associated with health care; care of an infectious patient; prevention of infection; barrier nursing care; hygienic disinfection of hands