Syntéza a studium perovskitů - Hroch, Jan (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato práce se zabývá studiem keramických pigmentů s perovskitovou strukturou. Výzkum je zaměřen na pigmenty typu SrSn1-xMnxO3, kde substituce x nabývá hodnot 0,1; 0,2; 0,3; 0,4 a 0,5. Pigmenty byly připraveny klasickou keramickou metodou, srážecí metodou, suchou mechanoaktivací a mokrou mechanoaktivací. Připravené pigmenty byly charakterizovány nejen z hlediska jejich barevných vlastností, ale také fázového složení, granulometrického složení a odrazivosti v blízké infračervené oblasti.
Synthesis and investigation of perovskites
Keywords: keramické pigmenty; struktura SrSnO3; perovskity; odrazivost v blízké infračervené oblasti; barevné vlastnosti; ceramic pigments; SrSnO3; perovskites; NIR reflectivity; colour properties