Plectranthus amboinicus a jeho antimikrobiální účinky - Bezdíčková, Nikola (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato diplomová práce pojednává o antimikrobiálních účincích byliny Plectranthus amboinicus. Hlavní kapitoly jsou věnovány taxonomii, morfologii, chemickému složení, účinkům a využití rodu Plectranthus a převážně druhu Plectranthus amboinicus, u kterého jsou popsány těkavé a netěkavé chemické složky a zároveň také antibakteriální a antimykotické účinky extraktů a esenciálního oleje. V experimentální části byl z rýmovníku vytvořen nejen esenciální olej, ale i extrakty z čerstvých a lyofilizovaných listů pomocí ultrazvuku v různých extrakčních rozpouštědlech (96% ethanol, 60% ethanol a horká destilovaná voda). Následně byla u vybraných grampozitivních a gramnegativních bakterií a jednoho druhu kvasinky testována antimikrobiální účinnost extraktů a esenciálního oleje z rýmovníku pomocí difuzního agarového testu. Další část pojednává o testování minimální inhibiční koncentrace pomocí bujónové mikrodiluční volatilizační metody a také o analýze chemického složení esenciálního oleje z byliny Plectranthus amboinicus.
Plectranthus amboinicus and its antimicrobial effects
Keywords: rod Plectranthus; Plectranthus amboinicus; rýmovník; antimikrobiální účinky; ethanolový extrakt; vodný extrakt; lyofilizace; esenciální olej; karvakrol; genus Plectranthus; Plectranthus amboinicus; rhyme tree; antimicrobial effects; ethanol extract; aqueous extract; lyophilization; essential oil; carvacrol