Retuš umeleckých diel na papieri - Čulenová, Danica (Univerzita Pardubice, 2009)
První část práce se věnuje zpracování literární rešerše na téma retuš a popisuje charakteristické vlastnosti jednotlivých materiálů běžně používaných v restaurátorské praxi. Práce rovněž obsahuje informace o technikách retuše spolu s technikami malby, podmínkami uložení zrestaurovaného díla a jejich vlivy na retuš. Další součástí práce je fotodokumentace k příkladům retuší. V druhé části práce jsou vyhodnocena měření změn barevných vrstev.
Retouch of artworks on the paper
Keywords: restaurování; retušování; retuše; rozpouštědla; konzervování; restoration; retouching; retouch; solvent; conservation