Od Avionu do Noivy. Historia miejsca wpisana w historię miasta - Parchanská, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2016)
Kawiarnia Avion była w latach 30 tych XX wieku symbolem jedności narodów i religii. Spotykali się tutaj ludzie różnego pochodzenia i religii, i wszyscy byli częścią wspólnoty kulturalnej. Pierwszy etap kawiarni został przerwany II wojną światową i prześladowaniami Żydów. Idea byłej kawiarni ożyła w 90 latach XX wieku, kiedy aktorzy Teatru Cieszyńskiego przyszykowali program pod nazwą W kawiarni Avion, której nie ma. W 2010 roku zaczęła się realizacja odbudowania nowej kawiarni. Dziś kawiarnia Avion znów łączy narody oraz z nostalgią przypomina dawne czasy.
From Avion to Noiva. History of the Place Inscribed into the Town
Z Avionu do Noivy. Historie místa vepsaná do historie města
Keywords: Wiesner, Rozalia; kawiarnia Avion; czytelnia Noiva; funkcjonalizm; Cieszyn; historia; kamień pamięci Stolpersteine; Wiesner, Rosalie; Avion café; reading hall Noiva; functionalism; Cieszyn; stumbling block - Stolpersteine; Wiesnerová, Rosalie; kavárna Avion; čítárna Noiva; funkcionalistický styl; Těšín; historie; kámen zmizelých - Stolpersteine