Neznášov - Habřina - Rotemberk - Vosáhlová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2011)
Cílem mé bakalářské práce je shrnout dosavadní výsledky archeologických výzkumů na lokalitě hradu Neznášova, neboli Rotemberku, nacházejícího se v lesním komplexu severozápadně od Smiřic a jižně od Velichovek na katastrálním území obce Habřina, v okrese Hradec Králové. Práce spočívá především v kompletaci dosavadních poznatků o lokalitě a zpracování zpráv z regionální, historické a archeologické literatury. Hlavní částí práce je zpracování nepočetného archeologického materiálu, získaného při povrchových průzkumech a zjišťovacích výzkumech, dnes již zaniklého hradu, které proběhly v letech 1978 a 1992. Součástí práce je také fotografická dokumentace. V závěru práce je lokalita zařazena do historických souvislostí, je diskutován vztah k sousední lokalitě Vražba a rovněž i zánik Rotemberku.
Neznášov - Habřina - Rotemberk
Keywords: Rotemberk; keramika; hrady; středověk; archeologie; Rotemberk; pottery; castles; medieval times; archeology