Cytotoxicita mastných kyselin - Vozdecká, Edita (Univerzita Pardubice, 2015)
Předložená bakalářská práce se zabývá cytotoxicitou mastných kyselin obecným rozdělením mastných kyselin, vlastnostmi, jejich účinky na lidský organismus a také metodikou jejich stanovení v lidské plazmě. Podrobněji je rozebrána kyselina palmitová a její vliv na vznik inzulínové rezistence u diabetu typu 2 a vliv stearoyl-CoA desaturázy na diabetem poškozený metabolismus lipidů. V neposlední řadě se práce zabývá testováním cytotoxicity in vitro.
Cytotoxicity of fatty acids
Keywords: lipids; saturated fatty acids; cytotoxicity; palmitic acid; type 2 diabetes mellitus; insulin resistance; lipidy; nasycené mastné kyseliny; cytotoxicita; kyselina palmitová; inzulinová rezistence