Jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí v Pardubickém kraji - Matěja Zdeněk; Karlová Zuzana (Univerzita Pardubice, 2013)
Požární ochrana je jednou z důležitých součástí bezpečnosti regionu a jeho obyvatel. Tento příspěvek pojednává zejména o požární ochraně, kterou zajišťují jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí. Nejprve je popsán historický vývoj požární ochrany a jsou vymezeny druhy jednotek požární ochrany. Dále je pozornost zaměřena na jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí v Pardubickém kraji. Je provedena analýza jejich činnosti v letech 2008 až 2012 a na základě dotazníkového šetření jsou zhodnoceny vybrané aspekty spolupráce s profesionálními jednotkami.
The Municipality Fire-Fighters Units of Pardubice Region
Keywords: požární ochrana; jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí; Pardubický kraj; spolupráce dobrovolných a profesionálních hasičských jednotek; fire protection; municipality fire-fighters units; Pardubice region; cooperation between fire-fighters units