Sledování podmínek tvorby a stability imunokomplexů v chemicky různorodém prostředí - Čalová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2013)
Eluční účinky chaotropních látek a detergentů jsou využívány v celé řadě imunoanalytických metod. Tato práce se zabývá určením elučního účinku vybraných chaotropních látek a detergentů v různých reakčních podmínkách. Jako detekční systém pro sledování míry rozvolnění specifických vazeb mezi antigeny a protilátkami byla zvolena klasická sendvičová metoda ELISA v systému alfa-chymotrypsin - prasečí protilátky třídy IgG se specifitou proti alfa-chymotrypsinu. Vazebná aktivita protilátek k antigenům byla vyjádřena pomocí tzv. aviditních indexů. V závěru práce bylo ověřováno, zda efektivní eluční podmínky nepoškozují aktivitu ovlivněného alfa-chymotrypsinu. Pro toto hodnocení byl použit enzym kovalentně vázaný na magnetické částice Si-MAG Carboxyl.
Characterization of immunocomplexes and their stability in the chemically variable reaction liquids
Keywords: detergenty; chaotropní činidla; sendvičová ELISA; avidita; imunokomplex; chymotrypsin; detergents; chaotropic agents; sandwich ELISA; avidity; immunocomplex; chymotrypsin