Ježíš v Koránu a muslimské tradici - Kramář, Jan (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce Ježíš v Koránu a muslimské tradici pojednává o jedné z osob vyskytujících se ve svaté knize islámu, v Koránu. Touto osobou je Ježíš, arabsky Ísa, který na základě nespočtu zmínek roztroušených v této knize, se v pronikání tímto charakterem objevuje jako syn, prorok, posel, soudce a dále v jemnějších a jemnějších obrysech, které pomáhají dokreslit reflexe této postavy napříč dějinami, jako živoucí obraz autority, jenž dodnes žije v srdcích miliónů vyznavačů islámu, muslimů. Tato práce je pokusem o nástin kontextů a podtextů, na kterých, pro většinu západního světa neznámé pojetí Ježíše vyrůstá, a tím i pokusem o ucelení tématu, které se v českých dílech, ale i překladech nevyskytuje. V rozmezích bakalářské práce je nastíněna tematika, v níž se otevírá obzor hlubšímu studiu jednotlivých oddílů, z kterých je poskládán obraz, symbol, věcí ukrytých v životech velké části lidské populace, stejně jako ve velkém dílu lidských dějin.
Personality of Jesus in al-Quran and muslim tradition
Keywords: Islám; Korán; Ježíš; ´Isá; Prorok; Islam; Quran; Koran; Jesus; Prophet