Vývoj voltametrických metod stanovení vybraných biologicky aktivních látek s využitím různých pracovních elektrod - Vokounová, Anna (Univerzita Pardubice, 2021)
Cílem této diplomové práce bylo studium voltametrického chování protizánětlivého léčiva tenoxikamu na borem dopované diamantové elektrodě a vývoj metody jeho stanovení. Byly optimalizovány parametry diferenčně pulzní i square wave voltametrie a na základě získaných statistických údajů byla vybrána vhodnější metoda. Ta byla úspěšně aplikována při analýze modelových roztoků tenoxikamu a rovněž při stanovení dalších oxikamových léčiv jak v modelových roztocích, tak ve farmaceutických přípravcích. Na závěr byla nová metoda přenesena také na tištěné senzory na bázi bodem dopovaného diamantu.
Development of voltammetric methods for determination of selected biologically active substances using various working electrodes
Keywords: voltametrie; borem dopovaná diamantová elektroda; tištěné elektrody; tenoxikam; oxikamová léčiva; farmaceutické přípravky; voltammetry; boron doped diamond electrode; screen-printed electrode; tenoxicam; oxicam based drugs; pharmaceutical preparation