Poskytování porodní péče lesbičkám: Postoje a přístupy porodních asistentek - Novotná, Radka (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce se zabývá tématem porodní péče o lesbičky a průzkumem postojů a přístupů porodních asistentek k této minoritě. Obsah teoretické části se zabývá základními pojmy homosexuality, problematikou "coming out" před zdravotnickým personálem a čím by mohl být proces odhalení se před zdravotnickým personálem ovlivňován, postoji a předsudky společnosti vůči homosexualitě, které ovlivňují ošetřovatelskou péči. Práce se také zabývá homofobií v české společnosti a diskriminací, se kterou souvisejí i stigmata pro lesbické matky ve zdravotnickém zařízení. Práce také seznamuje s péčí o lesby během celého těhotenství a porodu a rolí porodní asistentky, která má lesbický pár na starosti. V průzkumné části bylo pomocí polostrukturovaného dotazníku zjišťováno, jaké zaujímají porodní asistentky postoje, názory na lesby. Například zda zjištění, že je klientka lesba, změní jejich přístup k nim, nebo čím se péče o lesbičky liší od péče o heterosexuální klientku.
Maternity care for lesbian women: Approaches and attitudes of midwives
Keywords: homosexualita; lesba; lesbické mateřství; spolumatka; homofobie; diskriminace; diskriminace v porodnictví; porodní péče; homosexuality; lesbian women; lesbian motherhood; co-mother; homophobia; discrimination; discrimination in obstetrics; maternity care