Vůle u Friedricha Nietzscheho a Arthura Schopenhauera - Kalenský, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2018)
Ústředním tématem práce je pojetí vůle ve filosofii Friedricha Nietzscheho a Arthura Schopenhauera. Práce objasňuje Nietzschovo odmítnutí západní metafysické tradice, kterou Schopenhauer přijímá a ukazuje, zda se jedná o odmítnutí pouze deklarované či autentické. Nezbytným tématem obklopujícím oba myslitele je i umění, v němž oba, i když každý jiným způsobem, vidí východisko ze strastiplného života.
The Will According to Friedrich Nietzsche and Arthur Schopenhauer
Keywords: Nietzsche; Fredrich; Schopenhauer; Arthur; Philosophy; Will; Art; Metaphysics