Fenomén roku 2012: milenarismus stále živý? - Marek Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato práce se zabývá současnými očekáváními přechodového období, které má nastat v roce 2012. Tyto představy odkazují k májské kultuře. Autor v nich však nachází především apokalyptické obrazy židovsko-křesťanské eschatologie, které lemují dějiny křesťanské historie až do dnešních dnů. Lidé, kteří sdílejí ona očekávání, dohromady vytvářejí rámec, který je nazýván fenomén roku 2012. Ten je pro svoje charakteristické rysy spojován s hnutím Nového věku, do kterého opět vnáší milenaristický akcent. Autor čtenáře seznamuje s myšlenkami tzv. nového vědomí, s apokalyptickými a milenaristickými obrazy, s kalendářním systémem Májů a jeho významem, aby mohl pojednat o fenoménu roku 2012. Ten představuje jako kulturní fenomén. Všímá si jeho projevů ve společnosti a ohlíží se za jeho vznikem. Vytyčuje jeho klíčové rysy a ukazuje, jak tyto zrcadlí historický apokalypticismus.
The 2012 Phenomenon: Millenarism still alive?
Keywords: apokalypsa; milenarismus; májský kalendář; New Age; apocalypse; millenarism; Mayan calendar