Virové hepatitidy - Hurníková, Simona (Univerzita Pardubice, 2023)
Virové hepatitidy představují nekrotická a zánětlivá nemocnění jater. Vyvolávají je různé viry a způsobují tak virovou hepatitidu typu A, B, C, D, E a málo probádanou hepatitidu typu G. Hepatitidy mohou probíhat akutně i chronicky a vykazují vysokou míru přidružených komplikací. Virové hepatitidy jsou nejčastějším onemocněním postihujícím játra a jsou tak závažným problémem veřejného zdraví.
Viral hepatitis
Keywords: virové hepatitidy; jaterní onemocnění; viry hepatitid; jaterní fibróza; jaterní cirhóza; hepatocelulární karcinom; diagnostika; léčba; prevence; vakcinace; epidemiologie; viral hepatitis; liver disease; hepatitis viruses; liver fibrosis; liver cirhosis; hepatocelular carcinoma; diagnosis; therapy; prevention; vaccination; epidemiology