Optimalizace výkonu SQL relačních databází v kontextu Java aplikací - Belyshev, Artem (Univerzita Pardubice, 2024)
Cílem bakalářské práce je analýza a optimalizace výkonu SQL databází s využitím Java aplikací, zejména s využitím Hibernate a Spring Data JPA. Optimalizace bude provedena, jak na datové vrstvě, tak i ve způsobu komunikace samotné aplikace. Dalším podružným cílem práce je průzkum různých optimalizačních technik SQL databází a vhodné využití Hibernate a Spring Data JPA k jejich implementaci. Práce také popíše a uvede nejčastější problémy spojené s výkonem databázových aplikací a představí možná řešení pro jejich eliminaci.
Optimizing the performance of SQL relational databases in the context of Java applications
Keywords: SQL; normalizace; indexace; výkon; Java Spring Boot; Hibernate; JPA; Apache JMeter; Postman; Prometheus; Grafana; SQL; normalization; indexing; performance; Java Spring Boot; Hibernate; JPA; Apache JMeter; Postman; Prometheus; Grafana