Meningeální dráždění v přednemocniční péči - Janata, Karel (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá meningeálními příznaky v přednemocniční péči, jejich původem, diagnostikou a léčbou. Teoretická část se zabývá opakováním základních anatomických struktur centrální nervové soustavy. Následně jsou kapitoly věnované jednotlivým příčinám meningeálního dráždění, samotným meningeálním příznakům a doporučeným postupům k jednotlivým stavům. V praktické části je zkoumána četnost výjezdů k pacientům s meningeálními příznaky, ať už infekčního, nebo jiného původu. Dotazník vychází z doporučeného postupu společnosti UM a MK pro invazivní meningokokové onemocnění. Velká část dotazníku je zaměřena na ověření znalostí zmiňovaného postupu.
Meningeal Irritation in Prehospital Care
Keywords: meningitis; invasive meningococcal disease; neck opposition; subarachnoid hemorrhage; meningitida; invazivní meningokokové onemocnění; opozice šíje; subarachnoidální krvácení