Kniha, knihovna a jejich prostorové dimenze v současné české literatuře. K architektonice a plasticitě toposu knihy na přelomu milénia. - Burdová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato práce se zaměřuje na literárně-historickou analýzu toposu knihy a knihovny v prozaickém díle Michala Ajvaze. Kniha a knihovna jsou v Ajvazově beletristickém díle důležitými motivy, které jsou nedílnou součástí narativních strategií a důležitými prvky v konstruktu Ajvazových fikčních světů. Záměrem je uchopení knihy a jejích fantaskních konstruktů v narativu a prostoru prozaických děl. Pozornost bude dále věnována písmu, jeho smyslovosti a proměnlivosti, neméně tak i roli čtenáře, který utváří specifické narativy při četbě anebo při chůzi. Úvod práce tvoří historický základ zaměřený především na vývoj knihy a jejích podob. Jednotlivé analýzy a tvrzení v praktické části jsou opřeny o studie, teoretické a esejistické knihy předních českých teoretiků i samotného autora. Oživlé a proměnlivé prostory literárních děl Michala Ajvaze budou komparovány s vybranými díly domácí i evropské současné literatury. Práce obsahuje seznámení s jednotlivými knihami a jejich zkrácenými obsahy.
The Book, Library and Their Spatial Dimensions in Contemporary Czech Literature. On the Architectonics and Plasticity of the Topos of Book at the Turn of the Millennium
Keywords: Michal Ajvaz; topos knihy; knihy; topos knihovny; knihovny; prostory; narativ; fikční prostory; topos of the book; books; topos of the library; libraries; spaces; narrativ; fictional spaces