Detekce finančních podvodů metodami strojového učení - Beranová, Nika (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou detekce finančních podvodů metodami strojového učení. Základní koncept pojednání je situován do čtyř hlavních oblastí, a sice kdy jsou v první části shrnuty základní problematiky finančních podvodů z hlediska pojmů, dělení, preventivních opatření a detekčních technik. Druhá část je zaměřena na shrnutí výsledků z reportu SEC z roku 2010-2015 a třetí část na teoretické základy strojového učení a vybrané algoritmy. Poslední část práce je věnována popisu sběru dat a jejich přípravě k měření, přičemž v poslední kapitole jsou získané výsledky porovnány a statisticky vyhodnoceny.
Detecting Financial Fraud by Machine Learning Methods
Keywords: strojové učení; finanční podvody; detekce; finanční výkazy; firmy; machine learning; financial fraud; detection; financial statement; companies