Komplexné reštaurovanie historického reklamného plagátu na bicykel značky PREMIER (praktická časť: reštaurátorská dokumentácia) - Fábryová, Danica (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práca pozostáva z dvoch hlavných častí, z praktickej a teoretickej. Praktická časť sa venuje reštaurovaniu plagátu z konca 19. storočia až zo začiatku 20. storočia, slúžiacemu ako propagačný materiál firmy na výrobu bicyklov značky PREMIER. Teoretická časť sa zaoberá históriou umeleckoremeselného litografického plagátu v období francúzskej secesie, kde sú spomenuté známe osobnosti plagátovej tvorby. Ďalšia časť sa zameriava na tvorbu litografického plagátu, popis a porovnanie jednotlivých litografických techník doplnených obrazovou dokumentáciou zachytávajúcou štruktúru tlače pri niekoľkonásobnom zväčšení.
Comprehensive restoration of bicycle advertising poster Premier (practical part)
History of art - craft poster during the French Art Nouveau, famous artists, graphic techniques and methods of poster work and their comparison (theoretical part)
Keywords: restoration; posters; printing technologies; lithography; reštaurovanie; plagáty; techniky tlače; litografia