Využití mechanoaktivace při syntéze spinelových pigmentů - Jurčíková, Dagmar (Univerzita Pardubice, 2002)
Práce se zabývá využitím mechanoaktivace při syntéze spinelových sloučenin, konkrétně ZnFe2O4. Byl zkoumán vliv mletí na barevné vlastnosti pigmentů a na konečnou teplotu výpalu a vliv výchozích sloučenin železa na barevné vlastnosti pigmentů. U připravovaných pigmentů byly ověřeny jejich aplikační vlastnosti ve smyslu jejich použití k vybarvování organických pojivových systémů a glazur.
Mechanoactivation as a method of synthesis of the spinel pigments
Keywords: barevné pigmenty; spinelový typ; optické vlastnosti