Specifické vývojové poruchy učení - příčiny, projevy a možná náprava - Havelková, Martina (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato závěrečná práce přibližuje vznik a nápravu dyslexií z biologického pohledu. V první části shrnuje obecnou problematiku tématu a uvádí důvody, jenž vedli k vytvoření této práce. V druhé části uvádí specifické vývojové poruchy, kterými se následně zabývá. Třetí část obsahuje možné příčiny vzniku dyslexií a příklady. Čtvrtá popisuje fyziologické odchylky v mozku a genetické změny. Poslední dvě části se zabývají možnostmi náprav a přístupu pedagoga k dyslektickým žákům.
Learning disabilities - causes, symptoms and possible remedy
Keywords: vývojové poruchy učení; dyslexie; dysgrafie; dysortografie; learning disabilities; dyslexia; dysgraphia