Specifické intervence jako prostředek zvyšování osobnostních potenciálů u jedinců s demencí - Gnolová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2017)
Diplomová práce se věnuje problematice specifických intervencí u jedinců s demencí, jejím možným příčinám, projevům a léčbě ve specializovaném centru. Práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. Teoretická část práce se zabývá onemocněním demence v kontextu odborné literatury - vysvětluje pojmy, charakteristické znaky nemoci, obtíže, uvádí lékařský pohled na problematiku a zejména zahrnuje i sociální hledisko. Nedílnou součástí je i problematika komunikace s klientem. V rámci této práce je představeno i specializované centrum Alzheimer Care, kde se věnují léčbě a aktivizaci jedinců s tímto onemocněním. Empirická část práce je realizována formou smíšeného typu výzkumu. Designem kvalitativního šetření jsou případové studie, které vznikají na základě zúčastněného pozorování a polostrukturovaných rozhovorů s rodinnými příslušníky a zaměstnanci zařízení. Kvantitativní část výzkumu se zabývá statistickým zpracováním dat, poukazující na možnou souvislost účinné medikace a použitých intervencí centra v procesu návratu klienta do rodinného prostředí. Práce obsahuje vyhodnocení výzkumu, výsledky budou shrnuty v závěru práce. Na základě výsledků výzkumu budou prezentovány návrhy v dané oblasti.
Specific intervention as a means of increasing personal potentials in individuals with dementia
Keywords: demence; terapie; sociální služby; rodina; dementia; therapy; services of social; family