Obraz fotbalu a jeho reflexe v moderní britské literatuře - Zelenková, Petra (Univerzita Pardubice, 2008)
Cílem této práce bylo zpracování fotbalu jako obrazu a jeho využití v knize Nicka Hornbyho Fotbalová horečka a ve Fotbalové fabrice od Johna Kinga. Práce se zaměřuje zejména na reflexi kulturní identity, anglického třídního systému a maskulinity a jejich následného literárního uchopení. Obě knihy se liší ve struktuře i úhlu pohledu, čímž umožňují vyvážený a komplexní pohled na britskou společnost zobrazenou pomocí zmíněné metafory fotbalu.
Football as an image and its representation in modern British fiction
Keywords: Nick Hornby; John King; třídní systémy; Identita; maskulinita; fotbal; Nick Hornby; John King; classes; Identity; masculinity; football