Úloha dotací v decentralizovaných systémech - Zmátlíková, Kamila (Univerzita Pardubice, 2010)
Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. V teoretické části diplomové práce popisuji, jakou úlohu mají dotace ve financování územních samospráv, poté vymezuji pojem dotací a uvádím jejich typologii. Zmiňuji také teoretické přístupy, a jaký mají vliv na chování decentralizovaných systémů. Na závěr teoretické části uvádím zdroje, z jakých mohou samosprávy v České republice v současné době získávat dotace. V praktické části se zabývám průzkumem dotačního financování ve městě Jičíně. Podstatou práce je analyzovat vývoj dotací v Jičíně, zhodnotit běžné a kapitálové dotace a zjistit úspěšnost města při získávání dotací.
The role of subsidies in decentralized systems
Keywords: decentralizované systémy; Dotace; fiskální federalismus; Jičín; městský úřad; decentralized systems; subsidies; fiscal federalism; Jičín; Municipal Office