Literární dílo Miloše Doležala - Kosinová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na literární tvorbu Miloše Doležala, zejména na jeho poezii, která je analyzována z hlediska motivů, témat, kompozice a jazykových prostředků. Zohledněna je i kritická recepce autorova díla. Cílem je přiblížit Doležalovu poetiku a charakteristické rysy jeho tvorby a zasadit ji do kontextu mladé básnické generace, s níž bývá často spojován. Stručně je představena také jeho prozaická, esejistická, rozhlasová a publicistická činnost, která významně rozšiřuje spektrum jeho autorské práce. Teoretická část vymezuje klíčové poetologické pojmy a přibližuje typologii mladých českých básníků podle Trávníčka, Balaštíka a Pioreckého, která slouží jako vodítko pro zařazení Doležalovy poezie do širšího literárního rámce. Praktická část se věnuje analýze Doležalových sbírek a přehledu jejich kritického ohlasu, jenž doplňuje celkový obraz o jeho tvorbě a jejím vývoji v čase.
Literary work by Miloš Doležal
Keywords: Poezie mladé generace; spirituální poezie; Doležal, Miloš; poetika; Poetry of the young generation; spiritual poetry; Doležal, Miloš; poetics