Pooperační péče o ženu po císařském řezu - Brettschneiderová, Nicole (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce Pooperační péče o ženu po císařském řezu je prací teoreticko-průzkumnou. Teoretická část je zaměřena na historii porodu císařským řezem, indikace operací, metodiku pro-vedení a složení operačního týmu. Rovněž se práce zabývá péčí porodní asistentky se zaměře-ním na péči o suturu a edukační proces, jejž porodní asistentka v rámci své práce provádí. Je zde popsán proces fyziologického hojení ran, rizikové faktory ovlivňující jejich hojení nebo zdra-votnické pomůcky či prostředky, které je pozitivně ovlivňují. Průzkumná část popisuje cílovou skupinu pomocí anamnestických údajů. Dále průzkumná část řeší otázku péče porodních asistentek, jež byla pacientkám poskytována během hospitalizace se zaměřením na hojení sutury. Rovněž v této části zjišťujeme četnost hojení sutury per primam, per secundam. Všechny potřebné informace jsou sbírány retrospektivně z dokumentace pacien-tek pomocí záznamového formuláře.
Postoperative care of a woman after cesarean section
Keywords: císařský řez; perioperační péče; porodnictví; porodní asistence; sutura; midwifery; perioperative care; scar; section caesarea