Rituály a symbolika ve světě sportu - se zaměřením na nejrozšířenější sporty - Danešová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce pojednává o rituálech a symbolech ve světě sportu se zaměřením na nejrozšířenější sporty, s hlavním zaměřením na lední hokej. V teoretické části práce je shrnuta historie ledního hokeje jak u nás tak ve světě, dále jsou zde vymezeny nejdůležitější pojmy sport, rituál a jeho rozdělení, talisman atd. V praktické části se kapitoly věnují rituálům jednotlivců (hráči, trenéři, rozhodčí a fanoušci) a kolektivu (tým a fanoušci). Jedná se o zmapování jednotlivých rituálů, ale zároveň i o jejich význam pro zúčastněné. Dále se práce zaměřuje na ceremonie zápasu a dění okolo zápasů. Práce je zaměřená hlavně na výkonnostní a vrcholový sport. V práci jsou použity materiály z rozhovorů, dotazníků, internetu a z pozorování na zápasech.
Rituals and symbols in the world of sport - focusing on the most popular sports
Keywords: rituály; symboly; sport; lední hokej; talismany; znaky; rituals; symbols; sport; ice hockey; talismans; signs