Stanovení profilu mastných kyselin v membránách erytrocytů nemocných s akutním koronárním syndromem - Čecháková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2013)
Cílem této práce bylo zjistit, zda složení mastných kyselin v membránách erytrocytů, které odpovídá složení membrán kardiomyocytů, ovlivňuje stupeň zánětu a oxidačního stresu po implantaci stentu. Dvaceti pacientům se závažným zúžením koronárních tepen, kteří podstoupili PCI s následnou implantací stentu, byly odebrány tři vzorky krve, a to před PCI a dále po 24 a 48 hodinách. Ze vzorků byla získána plazma a erytrocyty. Profil mastných kyselin v membránách erytrocytů byl analyzován pomocí plynové chromatografie. V plazmě byl změřen marker lipoperoxidace (malondialdehyd, MDA) a na Oddělení klinické biochemie a diagnostiky Pardubické krajské nemocnice byl v plazmě změřen marker zánětu (C-reaktivní protein, hsCRP). Na základě dynamiky těchto markerů byl zaznamenán vzestup zánětlivé odpovědi i oxidačního stresu s maximem 48 hodin po PCI. Při hodnocení vztahu mastných kyselin k zánětu bylo zjištěno, že kyselina olejová a aktivita Δ9-desaturasy zánětlivou reakci snižují. Dále byla prokázána negativní korelace kyseliny cis-palmitolejové a v menší míře také kyseliny olejové s navýšením oxidačního stresu po PCI. Pozitivní korelaci s navýšením oxidačního stresu po PCI vykazovaly kyselina eikosapentaenová a dokosahexaenová.
Determination of fatty acid composition of erytrocyte membranes in patients with acute coronary syndrome
Keywords: mastné kyseliny; záněty; ateroskleróza; oxidační stres; plynová chromatografie; fatty acid; inflammation; atherosclerosis; oxidative stress; gas chromatography