Směsné oxidické pigmenty na bázi Bi-Ln-Ce - Martináková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce se zabývá studiem směsných oxidických pigmentů na bázi Bi-Ln-Ce, kde Ln jsou prvky Pr, Nd, Sm, Gd, Tb, Dy, Ho, Er, Tm, Yb, Lu a Y. Jednotlivé pigmenty byly připraveny keramickou metodou při teplotách výpalu 800 - 1000 °C. Práškové materiály byly zkoumány z hlediska jejich aplikace do pojivových systémů a vlastností, přičemž předmětem zájmu bylo dále prověřit pigment s barevně nejzajímavějším odstínem. Tato kritéria splňoval pigment s praseodymem, u kterého byla využita také příprava srážením a suspenzním mísením surovin.
Mixed oxide pigments based on Bi-Ln-Ce
Keywords: anorganické pigmenty; keramické pigmenty; pyrochlorové sloučeniny.; inorganic pigments; ceramic pigments; pyrochlore compounds.