Mikrobiální profil chronických ran – výsledky vlastního výzkumu - Malý, Ondřej; Široká, Michaela; Brožková, Iveta; Pejchalová, Marcela; Vydržalová, Markéta (Nakladatelství Geum, 2017)
Nadměrné užívání antibiotik u infikovaných chronických ran zůstává celosvětovým problémem a přispívá k prodlouženému hojení a rozvoji rezistentních bakteriálních kmenů. Primárním cílem naší studie proto bylo zjistit zastoupení mikroorganismů v chronických ranách u neselektované skupiny pacientů s chronickými ranami. Sekundárním cílem bylo ověřit antimikrobiální účinek širokého spektra moderních materiálů, které jsou k dispozici na našem trhu, a porovnat tento účinek s efektem na hojení rány.
Microbial profile of chronic wounds - results of our own research
Keywords: chronické rány; mikroorganismy; hojení; chronic wounds; microorganisms; healing