Stanovení Be ve vzorcích půd a sedimentů metodou HR-CS-ET-AAS - Šafránková, Michaela; Husáková, Lenka; Šídová, Tereza; Urbanová, Iva (Univerzita Pardubice, 2016)
Předložená práce byla zaměřena na možnost přímé analýzy suspenzí pro stanovení Be v reálných vzorcích půd a sedimentů s vysokým obsahem křemičitanů metodou HR-CS-AAS. Analýza suspenze je alternativní a časově úsporná metoda ve srovnání s postupy založenými na mineralizaci na mokré cestě. Pro správné stanovení beryllia v reálných vzorcích byla provedena optimalizace podmínek měření a postupu přípravy vzorku k analýze za využití frakcionálního faktorového plánování. Pro korekci strukturované matrice bylo použito matematické korekce. Byly určeny analytické charakteristiky stanovení beryllia pomocí navržené metody. Správnost metody byla ověřena na základě analýzy CRM SRM 2702 a BIL-1.
Determination of Be in soil and sediment samples by HR-CS-ET-AAS
Keywords: Beryllium; Analýza půd a sedimentů; HR-CS-ET-AAS; Frakcionální faktorové plánování; Plánování experimentu; Beryllium; Soils; Sediments; HR-CS-ET-AAS; fractional factorial design