Kapelky pokaždé jinak - Kovářová, Michaela; Bartoš, Martin (My University, 2018)
Kapelka je speciální nádobka, ve které probíhá jeden z kroků analýzy obsahu drahých kovů v rudách a slitinách, tzv. kupelace. Kapelky mohou být vyrobeny z různých druhů materiálů. Materiál kapelky může ovlivňovat její vlastnosti a tím i průběh a především výsledek celé kupelace. Testování kapelek vyrobených z různých materiálů je předmětem tohoto příspěvku. Základní návod k výrobě kapelek byl získán z Knihy o prubířství od Lazara Erckera (1574). Tento návod byl následně různě modifikován.
Cupels always differently
Keywords: kapelka; kupelace; stříbro; prubířství; cupel; cupellation; silver; assaying