Studium kinetiky inhibice cholinesteras - Kovářová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2014)
Byly studovány kinetiky neinhibovaných a inhibovaných hydrolýz acetylcholinu, resp. acetylthiocholinu pomocí acetylcholinesterasy. Ke stanovení kinetických parametrů hydrolýz acetylcholinu byly použity dvě metody, a to pH-statová metoda a HPLC metoda. HPLC metoda využívá paralelního stanovení koncentrace substrátu a obou produktů (cholinu a kyseliny octové) a tím poskytuje více informací než pH-statová metoda. Dále byla stanovena hodnota IC50, která byla zjištěna třemi metodami, a to Ellmanovou metodou, pH-statovou metodou a novou pH(t) metodou. Uvedené parametry byly stanoveny u 89 nových syntetických derivátů kyseliny karbamové, imidazolu a imidazolinu. U všech testovaných inhibitorů byl stanoven rozdělovací koeficient Kow v soustavě n-oktanol a voda. Byla vybrána skupina inhibitorů s nejlepšími hodnotami zmíněných parametrů, které byly testovány s lidskou AChE a u kterých byla stanovena cytotoxicita na buněčné linii karcinomu prsu.
Study of kinetics of acetylcholinesterace inhibition
Keywords: Inhibice; cholinesterasy; karbamáty; imidazoly; imidazoliny; Alzheimerova choroba; Inhibition; acetylcholinesterase; carbamates; imidazoles; imidazolines; Alzheimer disease