Klinefelterův syndrom - Fantová, Nikola (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou Klinefelterova syndromu. Začátek popisuje historii, objevení a prevalenci tohoto syndromu. Další část je věnována samotné problematice - symptomy, příčina vzniku, problémy s plodností, hypogonadismus a jeho důsledky (chování a kognitivní funkce, osteoporóza, riziko zlomeniny, inzulinová rezistence, metabolický syndrom). Závěrečná část je zaměřena na diagnostiku, jak prenatální, tak i postnatální, a léčbu, jenž nabízí zkvalitnění života takto postiženým mužům.
Klinefelter syndrome
Keywords: Klinefelterův syndrom; testosteron; karyotyp 47; XXY; chromozom; hypergonadotropní hypogonadismus; Klinefelter syndrome; testosterone; karyotype 47; XXY; chromosome; hypergonadotropic hypogonadism