Žena a válka (Příklad Hradce Králové v době první světové války) - Jeřábková, Kamila (Univerzita Pardubice, 2013)
Bakalářská práce se zabývá životem ženy za války a jejím postavením ve společnosti se zaměřením na Hradec Králové. Právě tomuto městu se věnuje první část bakalářské práce, která seznamuje čtenáře s jeho historií. Dále se práce soustřeďuje na každodenní život během války. Autorka se také zmiňuje i o charitativní činnosti, která tehdy byla součástí válečné rutiny v zázemí. Exkurz do historie vzdělávání dívek a žen pomůže objasnit, jak se ženy mohly zapojit do pracovního procesu, jejichž účast byla nutná pro fungování společnosti po odchodu mužů na frontu.
Women and the First World War (Case of Hradec Králové, 1914 - 1918)
Keywords: První světová válka; postavení žen; každodenní život; charitativní činnost; zaměstnanost žen; first world war; statut of women; everyday life; charity; employment of women