Elektronická pošta, její zabezpečení a ochrana proti spamu - Kašpar, Michal (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem bakalářské práce je popis fungování elektronické pošty v síti. Budou představeny hrozby související s elektronickou poštou a bezpečnostní opatření pro zabezpečení e-mailu. V úvodní teoretické části bude uveden popis fungování e-mailu (formáty zpráv dle IETF standardu), jak se zprávy v e-mailu přenášejí, zpřístupňují, uchovávají a související hrozby. Teoretická část bude obsahovat charakteristiku spamu a možnosti ochrany. V praktické části bude instalován e-mailový server na VPS (Linux) včetně nastavení e-mailového klienta. Práce bude obsahovat ukázku odeslání zprávy s falešnou adresou odesílatele. Tato ukázka bude realizována pomocí skriptu v PHP. Dále bude názorně ukázáno zachycení uživatelského hesla pomocí programu Wireshark při použití nezabezpečené verze e-mailového klienta.
Electronic mail, security and spam protection
Keywords: e-mail; elektronická pošta; spam; zabezpečení pošty; electronic mail; security