Nové trendy v technologii sýrů - Žabčíková, Simona (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce je zaměřena na sýry sladkého a kyselého sýrařství, na jejich technologii, dělení a rozdíly mezi nimi. Dále se zabývá mlékem jako surovinou, jeho získáváním, složením, budou zmíněny i postupy kontroly, a to jak jakostní, tak zdravotní nezávadnosti. Při technologických procesech výroby sýrů jsou ve značné míře uplatněny čisté mlékařské kultury, též někdy nazývané kulturami startovacími, kterým je část práce také věnována. Jsou zde také diskutovány vlivy mléčných výrobků, především ČMK a sýrů, na zdraví člověka.
New trends in cheese technology
Keywords: mléko; čisté mlékařské kultury; sýrařství; technologie sýrů; milk; pure dairy cultures; cheese production; dairy technology