Vliv bilingvismu na osobnost dítěte - Desprat, Věra (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato práce se zabývá problematikou vlivu bilingvismu na osobnost dítěte, žijících v bilingvních rodinách. První kapitola v teoretické části je zaměřena na základní rozdělení, definice a historii bilingvismu. V druhé kapitole se práce zaměřuje na aspekty vývoje bilingvismu v celosvětovém měřítku. Ve třetí kapitole se práce zabývá formováním mozku za pomocí jazyka a slov a také funkčními vztahy mezi organizací mozku a jazyka. Výzkumná část této práce se zabývá samotným vlivem bilingvismu na osobnost dítěte. Pro výzkum bylo použito dotazníkové šetření.
Influence of bilingualism on the child's personality
Keywords: bilingualism; family; children; influence; language; personality evolution; bilingvismus; rodina; děti; vliv; jazyk; osobnost; vývoj