Model meziregionálního srovnání míry ohrožení chudobou a materiální deprivací: případ České republiky. - Kraftová, Ivana; Ďuriová, Zuzana (Masarykova univerzita, 2017)
Cílem tohoto příspěvku je prezentovat model meziregionální komparace míry ohrožení chudobou a materiální deprivací a výsledky analýzy českých krajů realizované s jeho využitím. Do modelu jsou zahrnuty čtyři parametry: robustnost materiální deprivace, blízkost k hranici příjmové chudoby, nedostatečná gramotnost, dlouhodobá nezaměstnanost. Model je koncipován jako relativní a hierarchický. Model v sobě spojuje souhrnný pohled na problematiku s možností hlubší analýzy příčin daného stavu v jednotlivých krajích. Výsledky ukazují na pozici krajů vůči stavu celé společnosti ve sledovaném období a všímají si trendů vývoje. Částečně jsou prezentovány i výsledky na dvou nižších hierarchických úrovních modelu, které jsou využitelné při implementaci nástrojů regionální politiky.
The interregional comparison model of risk of poverty and material deprivation: the case of the Czech Republic
Keywords: ohrožení chudobou; robustnost materiální deprivace; model meziregionální komparace; risk of poverty; robustness of material deprivation; model of interregional comparison