Kolektivizace a dekolektivizace českého venkova na příkladu obce Dolní Roveň - Varga, Jiří (Univerzita Pardubice, 2011)
Diplomová práce se zaměřuje na zkoumání sociálních a ekonomických dopadů transformačních procesů, kterými procházelo české zemědělství vlivem změn politického klimatu v letech 1948 a 1989. Na příkladu obce Dolní Roveň bude naznačeno, jakou měly tyto dopady reálnou podobu. Práce se vyznačuje využitím kvalitativních metod a diachronního přístupu.
Collectivization and decollectivization of the czech rural landscape on example of Dolní Roveň
Keywords: zemědělství; transformace; kolektivizace; Dolní Roveň; agriculture; transformation; collectivization