Analýza aktivních center v oxidativní dehydrogenaci ethanu na katalyzátorech na bázi Fe a Ni - Smoláková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2013)
Disertační práce je zaměřena na přípravu katalyzátorů na bázi Fe a Ni s rozdílnou distribucí Fe- a Ni-částic. Tato práce se zabývá analýzou Fe-částic v zeolitech a analýzou Ni-částic nanesených na alumina nosiči a přítomných v Ni-Al směsných oxidech. Hlavním cílem této disertační práce bylo stanovení prekurzoru Fe- a Ni-částic aktivních v oxidativní dehydrogenaci ethanu. Dílčími cíli disertační práce bylo: - stanovení potenciálu využití kombinace rentgenové difrakce, voltametrie a UV-vis difúzní reflektance pro charakterizaci referenčních Fe-oxidů a pro charakterizaci Fe-částic přítomných v Fe-MFI a Fe-FER zeolitech, - studium vlivu přítomnosti O2 a N2O na aktivitu Fe-MFI a Fe-FER zeolitů, vlivu struktury MFI a FER na aktivitu/stabilitu Fe-zeolitů a vlivu Fe/Al molárního poměru na aktivitu Fe-zeolitů v ODH ethanu, - diskuze vztahu struktury/složení Fe-FER zeolitů (na základě XRD, UV-vis difúzní reflektance, voltametrie, EPR a FTIR) a aktivity/selektivity v ODH ethanu v přítomnosti N2O jako oxidačního činidla, - charakterizace referenčních NiO a NiAl2O4 částic, - cílená příprava Ni-alumina katalyzátorů a Ni-Al směsných oxidů s rozdílnou distribucí Ni-částic a analýza těchto částic na základě XRD, UV-vis difúzní reflektance a H2-TPR, - studium vztahu mezi Ni-částicemi přítomnými v připravených Ni-alumina katalyzátorech a Ni-Al směsných oxidech a jejich aktivitou/selektivitou v ODH ethanu v přítomnosti O2 jako oxidačního činidla.
Analysis of active Fe and Ni species in oxidative dehydrogenation of ethane
Keywords: oxidativní dehydrogenace ethanu; nikl; železo; aktivní centra; XRD; UV-vis; voltametrie; H2-TPR; oxidative dehydrogenation of ethane; nickel; iron; active sites; XRD; UV-vis; voltammetry; H2-TPR