Netradiční pigmenty typu směsných oxidů - Bártová, Jaroslava (Univerzita Pardubice, 2007)
Práce je zaměřena na přípravu pigmentů na bázi směsných oxidů s obsahem lanthanoidů. Pigmenty byly vybrány pro studium a popis jejich vlastností. Byla měřena distribuce velikosti částic, vliv mletí a vliv mineralizátoru na jejich pigmentově-aplikační vlastnosti a testována odolnost nátěrů vůči slunečnímu záření. Také byla provedena rentgenová difrakční analýza, stanovena hustota pigmentů a jejich chemická stabilita.
Nontraditional pigments based on mixed oxides
Keywords: spinelové pigmenty; odolnost nátěrových hmot