Vliv sociálních sítí na osoby ve věku 18 až 26 let s důrazem na Instagram - Gažiková, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2022)
Cílem bakalářské práce je zjistit, jaký vliv mají online sociální sítě na jedince ve věkovém rozhraní 18 až 26 let a zda existuje souvislost mezi pohlavím, věkem a vzděláním v míře vlivu sociálních sítí. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části představím nejpoužívanější sociální sítě, jejich historii, pozitiva, rizika jejich užívání, dále se zaměřím na sebevědomí a sociální vývoj jedince v tomto věkovém období. Praktická část je vytvořena na základě kvantitativního výzkumu, za užití dotazníku vlastní konstrukce jako výzkumného nástroje, ve kterém se budu zabývat tím, kolik času lidé tráví na sociálních platformách, k čemu je především využívají, zda užívání těchto sítí ovlivňuje jejich volný čas a vnímání světa okolo sebe a pokud si uvědomují, že je sítě ovlivňují, tak co s tím dělají. Budu se zajímat také o to, jestli některý obsah na sociálních sítích vyvolává v osobách negativní pocity a zda se to odráží např. na jejich sebevědomí.
The influence of social media on individuals of ages 18-26 with the emphasis on Instagram.
Keywords: sociální sítě; Instagram; sebevědomí; vliv; porovnávání; social media; Instagram; confidence; influence; comparison