Problematika dodržování zásad asepse a antisepse na operačních sálech 21. století - Valentová, Hana (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato práce je zaměřena na problematiku dodržování bariérových ošetřovatelských postupů v perioperační péči. V teoretické části je stručný pohled do historie asepse a antisepse, dále je tu popsán hygienicko-epidemiologický režim na operačních sálech a jednotlivé ošetřovatelské postupy, které jej umožňují dodržovat. Vlastní šetření ve výzkumné části analyzuje dodržování zásad asepse a antisepse na chirurgickém pracovišti u sester se specializací pro perioperační péči a se specializací pro intenzivní péči.
Compliance Issues with Asepsis and Antisepsis on Surgical Wards in 21 st Century
Keywords: asepse; antisepse; bariérový režim; perioperační sestra; sestra pro intenzivní péči; operační sál; asepsis; antisepsis; barrier mode; perioperating nurse; nurse intensive care; operating theaters