Rozhovory o zdraví a nemoci s Romy v Ústí nad Labem - Rebendová, Eva (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce zkoumá vybrané aspekty vztahu jazyka a zdraví. V rámci lingvisticko-antropologické metodiky jsou hledány významy a kontexty vyskytující se v rozhovorech výzkumníka s respondenty v rámci diskurzu o zdraví a nemoci. Analyzovány jsou pojmy nemoc a zdraví. Dále jsou rozebírány výpovědi z vlastní zdravotní historie, charakteristiky osob kompetentních léčit, i situace, kdy jazyk chybí či se objevují komunikační, zejména jazykové bariéry. Respondenty terénního výzkumu jsou Romové, kteří jsou obyvateli Matiční ulice v Ústí nad Labem.
Interviews about Health and Illness with Romanies in Ústí nad Labem
Keywords: linguistic anthropology; Health; illness; languages; meanings; Romanies; lingvistická antropologie; Zdraví; nemoci; jazyky; významy; Romové