Efektivita přepravy na velkých kontejnerových nosičích v námořní dopravě - Duben, Jiří (Univerzita Pardubice, 2013)
Bodem zájmu této práce je efektivita provozu velkých kontejnerových lodí z pohledu jednotkových nákladů na 1 TEU jednotku. Řešenou problematikou je výpočet těchto přepravních nákladů na modelové námořní relaci u kontejnerové lodě typu Triple E class a typu Suezmax. Náplní práce je porovnání provozní nákladnosti obou lodí a nalezení stavu a podmínek, při kterých se stává provoz doposud největších kontejnerových lodí světa opravdu ekonomický.
The transport efficiency of large container carriers in maritime transport
Keywords: kontejnerové lodě; přepravní náklady; jednotkové náklady; námořní přeprava; vytíženost plavidel; container vessels; transport costs; unit costs; maritime transportation; vessels utilization