Současné postavení perfuzně-ventilační plicní scintigrafie v diagnostice plicní embolizace - Horniačková, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2018)
Bakalářská práce je zaměřena na téma "Současné postavení perfuzně-ventilační plicní scintigrafie v diagnostice plicní embolizace". V daném tématu se zaobírám charakteristikou plicní embolie, příznaky, jejím vznikem a léčbou. Hlavním tématem je vyšetření nesoucí název Perfuzní a ventilační scintigrafie plic, která se provádí na oddělení nukleární medicíny. Dále přibližuji ostatní metody, kterými lze embolizaci plic diagnostikovat, jako je například CT angiografie, vyšetření prostým RTG snímkem, digitální substrakční angiografií aj. V poslední části bakalářské práce se věnuji rozdílům ve vyšetření CT angiografie a již zmiňované perfuzně ventilační scintigrafii plic, kde řeším výhody, nevýhody, kontraindikace a další problematiky ohledně těchto dvou vyšetření.
Current status of ventilation/perfusion scintigraphy in diagnosis of pulmonary embolism
Keywords: plíce; embolie; diagnostika; scintigrafie; angiografie; lung; embolism; diagnostics; scintigraphy; angiography