Možnosti kvantifikace a hodnocení kvality správy - Malinová, Radka (Univerzita Pardubice, 2018)
Požadavek na vysokou kvalitu správy (ve smyslu vládnutí i veřejné správy) je v současnosti nezbytnou součástí moderních demokracií a ekonomiky. Předpokládá se, že kvalita správy ovlivňuje nejen ekonomický růst, ale i řadu další faktorů. Existují různé přístupy k definici kvality správy, přičemž některé z nich jsou v práci představeny. S definicí kvality veřejné správy úzce souvisí i metody její kvantifikace. V současnosti zřejmě nejkomplexnější pohled na kvantifikaci kvality správy poskytuje Evropský index kvality vládnutí, z nějž vychází i autorka práce při hodnocení kvality správy u vybraných zemí. Pomocí nástrojů korelační a regresní analýzy dále rovněž testuje předpoklad existence závislosti mezi kvalitou správy a vybraných ekonomických a sociálních ukazatelů.
Possibilities of quantification and evaluation of public administration quality
Keywords: kvalita; veřejná správa; kvalita veřejné správy; princip nestrannosti; principy dobrého vládnutí; quality; public administration; quality of public administration; quality of government; impartiality; principles of good governance