Přeshraniční spolupráce a pomoc při mimořádných událostech - Špačková, Aneta (Univerzita Pardubice, 2019)
Záměrem práce je zmapovat způsob zajištění a rozsah realizované spolupráce a pomoc při mimořádných událostech v příhraničních oblastech České republiky, a to se zaměřením na aktivity Hasičského záchranného sboru ČR. Cílem práce je zjistit četnost a struktury zásahů při přeshraniční spolupráci ČR a jejích sousedních států. V rámci analýzy četnosti a struktury zásahů jsou použita data, která jsou následně přenesena do grafického zpracování a verbálně hodnocena a porovnávána. Na základě výsledků z analýzy se prokázalo, že JPO z ČR pomáhaly při zásazích více v zahraničí než zahraniční JPO v ČR. Počet zásahů ve sledovaném období neustále rostl. Na největším počtu zásahů při přeshraniční spolupráci se podílela ČR s Polskem. V přeshraniční spolupráci vyjížděly JPO nejvíce k požárům. Ze srovnání vyplynulo, že celková struktura zásahů HZS ČR není stejná jako struktura zásahů JPO při přeshraniční spolupráci. Podle výsledků se nejvíce podílely na zásazích JPO z Moravskoslezského, Jihočeského, Jihomoravského a Ústeckého kraje. Neprokázalo se, že by délka hranic korespondovala s četností provedených zásahů v rámci přeshraniční spolupráce.
Cross-border cooperation and emergency assistance
Keywords: přeshraniční spolupráce; mimořádné události; bezpečnost; zásahy JPO; mezinárodní organizace v oblasti přeshraniční spolupráce; Hasičský záchranný sbor ČR; cross-border cooperation; aid; extraordinery events; safety; international organizations in cross-border cooperation; Fire Rescue Service of the Czech Republic